Yapımı 2 yıl süren tekneyi yapan, gemi yapım ustası Tuna Süzer (37), “Bir iş adamından çektirme tekne tarzı bir tekne yapımı konusunda talep gelmişti. Biz de yapmaya başladık, en son böyle bir tekne 52 yıl önce burada yapıldı, şimdi de bize yapmak nasip oldu. Biz bu teknemizi yaparken proje kullanıldı ama halen sağ olan babamız büyük ustamız Olcay Süzer, yaşı büyük olan gemi ustalarımızdan destek alarak kendi usulümüzle yaptık.” dedi. Geminin 15 gün sonra denize indirilmesi planlanırken, İstanbul boğazında turizm amaçlı kullanılacağı öğrenildi.
Osmanlı İmparatorluğu'na savaşlarda kullanılmak üzerine ahşap gemiler üretilen Kurucaşile'de, babadan oğula geçen ahşap tekne yapımı geleneği devam ediyor. Kurucaşile ve Ovatekkeönü ile Kapısuyu limanlarında derme çatma barakalarda devam ettirilen ahşap tekne ve yat yapımcılığında 20 atölye ve tersane bulunuyor. İstanbul’dan bir iş insanından 2 yıl önce alınan siparişle Ovatekkeönü köyündeki tersanede 52 yıl sonra ilk kez ‘çektirme tekne’ yapıldı. 18 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğindeki teknenin yapımına 2 yıl önce başlandı. Kestane ve meşe ağaçlarının kullanıldığı teknenin yapımında 5 usta görev yaptı. Tersanenin önüne kurulan düzeneğe yerleştirilen tekne, önümüzdeki günlerde denize indirilecek. Teknenin İstanbul boğazında turistik amaçlı kullanılacağı bildirildi.
‘ATALARIMIZ YAPARDI, ŞİMDİ YAPMAK BİZE NASİP OLDU’
Osmanlı’dan kalan geleneği sürdürdüklerini söyleyen tersane sahibi ve 20 yıllık gemi yapım ustası Tuna Süzer, “Ben ahşap tekne ve yat yapımında 3'üncü kuşaktayım. Buradaki tersanemizde ‘çektirme tekne’yi 52 yıl aradan sonra yeniden yapmış olduk. Şimdi suya indirmeye hazırlanıyoruz. Bu yaptığımız tekne çektirme olarak yapıldı ama müşterimiz bu tekneyi turizm amaçlı kullanacak. Buradan denizden İstanbul boğazına göndereceğiz. En son böyle bir tekne 1971 yılında burada yapıldı, şimdi de bize yapmak nasip oldu. Biz bu teknemizi yaparken bir proje kullandık ama halen sağ olan babamız, büyük ustamız Olcay Süzer, yaşı büyük olan gemi ustalarımızdan destek alarak kendi usulümüzle yaptık. Teknemizde 5 usta çalıştı, artık elektrik ve sıhhı tesisat işlerini yapıyoruz. 15 gün içinde denize indirmeyi planlıyoruz” dedi.