TSO Başkanı Arslan Keleş konuşmasında "“Şehrimize bir yatırımcı gelip, ’40 milyon eurom var, bana 40 dönüm yer ver’ dese verebilecek sanayi arsamız yoktu. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalar neticelerini verdi. Kdz. Ereğli 2. OSB Kıyıcak Mahallesi mevkisinde olmak üzere yer seçim toplantısını 16 Mayıs’ta gerçekleştirdik. 95 hektarlık bir alan için kurum görüşlerinin tamamı alındı. İlçe Kaymakamımız Sayın Mehmet Yapıcı ile birlikte çalıştığımız ve Subaşı-Aydınlar OSB içinde yer seçim toplantısını 27 Haziran’da yaptık. İki köyün ortasında 106 hektarlık bir alan, üzerinde ekili tarım arazisi ya da yapılaşma olmayan bir 5 ile 10 eğime sahip bir alan. Subaşı bölgesinde yapılacak olan Cezaevi ile OSB bölgeyi ayağa kaldıracaktır. Yapılacak 2 OSB’nin de çevresel kirliliği olmayacak. 

Bir takım kişiler ortaya çıkıp bu işleri sulandırmak için farklı farklı görüşler beyan ediyorlar. Biz bu şehirde yaşıyoruz. Bu şehrin gerçek sahibi, bu şehirde yaşayanlardır. Dolasıyla çevremizin, suyumuzun, havamızın kirlenmesine kimse müsaade etmez, biz de müsaade etmeyiz. İki OSB’yi birbirinden ayırmak lazım. 2. OSB, bir tarafta demir-çelik sanayisi ile uğraşanlar için ideal yer. Diğer OSB’de ise amacımız kadınlarımızı istihdam edebilmek, işsizliği ortadan kaldırabilmektir. Emek-yoğun sektörleri Subaşı-Aydınlar’daki OSB’de toplayarak bu bölgedeki işsizliği de kökten çözmeyi hedefliyoruz.

Yeni açılan OSB’lerde 3 vardiya çalışacak fabrikaları tercih etmeyi düşünüyoruz. Kimsenin aklına; ‘buralardan yer alırım, kendime raht sağlarım’ gibi düşünce gelmesin. Amacımız gerçek yatırıcıya yer tahsisinde bulunmak olacak. Yatırımcının ciddiyetine bakarak hareket edeceğiz. Örneğin 50-100 bin lira ile kurulan şirketler eyer tahsisi yapmayacağız. Bu işleri de minimum hata ile yapma gayretinde olacağız. Tek amacımız, doğru yatırımcı ve projelerin hızla hayata geçmesi ile Karadeniz Ereğli’nin büyümesidir.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte yürüttüğümüz Kafes Balıkçılığı projemizde kafesler Alaplı-Akçakoca sınırında olacak. Bu konu ile ilgili yazışmalar, görüşmeler tamamlanarak işin sonuna gelindi. Bu proje sayesinde şehirde 30-40 bin tonluk bir kapasiteli en büyük Türk Somonu yetiştiriciliğine en elverişli bölge olacağı gözüküyor.

Bu işler yaparken öncelikle Bölge Milletvekilimiz Saffet Bozkurt’a teşekkür etmek istiyorum. Tüm yapmış olduğumuz çalışmalarda bize sağlamış olduğu katkı yadsınamaz. Odamızdan ve üyelerimizden gelen her talebi ilgili makamlara ileterek yada ilgili kurumlarla birlikte bizzat ziyaretimize gelerek sorunların ortadan kalkması, yeni projeler üretmek için de birlikte çalışma kültürüne vermiş olduğu destekten ötürü kendisine şükranlarımı sunuyorum.
Bir teşekkür de Kaymakamımız Mehmet Yapıcı’ya olacak. Bizim daha önceden görmediğimiz bir alanı ortaya çıkararak, Subaşı-Aydınlar OSB’nin ortaya çıkmasına gösterdiği katkı, yapmış olduğu muazzam çalışmadan ötürü kendisine teşekkür ediyorum. Ciddi mesafe kaydettik, inşallah daha iyi sonuçlar alacağız.

Bugün itibariyle Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Kdz. Ereğli Kampüsü inşaatında, 20 bin metrekarelik kaba inşaatı bitmiş vaziyette. 10 gün içerisinde de tuğlaları örülmüş vaziyette teslim edilecek. 5 katlı binanda çalışmalar etap etap devam edecek. Bundan sonraki süreçte tesisat, elektrik ve diğer işlerin yapılması ve hazır hale gelmesi olacak. Bu da yaklaşık bir buçuk yıl sürecek bir iş gibi gözüküyor. Bu anlamda, Eğitim Kampüsünün yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

Karadeniz Ereğli TSO olarak Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığımız Ereğli mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ERDEMİR (Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları) arasında bir protokol imzalandı.

ERDEMİR, bir iş yerine yeni işçi alımı söz konusu olduğunda, ERDEMİR’in ihtiyaçlarına ve işe alım kriterlerine uygun olmak kaydıyla; okulun metalurji ve izabe haddecilik dalı mezunlarına istihdamda öncelik sağlayacak. Bu protokol, okulun top yekün başarısını da artıracaktır.

Zonguldak Bölgemizi ilgilendiren önemli bir konu da; Zonguldak’ın tarımsal kırsal Kalkınması için Zonguldak’ın da kapsama alınmasına yönelik ciddi anlamda bir lobi faaliyeti yapmıştık. 81 İl bu kapsama alındı. TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) göreve başladı, ilk proje çağrısına da geçtiğimiz Mayıs’ta, ikinci proje çağrısına da bu ay (Temmuz) içinde sonlandırmak üzere çıktılar. Burada kırsal turizmden tutun, yapılacak her türlü tarımsal faaliyete ‘hibe’ bazında destekler var.

Şehrimizin ihracat potansiyelinin artırılması ve daha yeni alanlara ulaşmak için çeşitli vesilelerle yurt dışı organizasyonlara katılım sağlıyoruz. Sırbistan’a gidişteki amacımız, İş insanlarımız ile Sırbistan İş insanlarını bir araya getirmekti. Bu konuyla ilgili Elyük yada ekip aylarında oda üyelerimizi Belgrat’a götürüp, orada yüz yüze görüşmeler yaptırarak, ticaret ve ihracat imkanlarının artırılmasını sağlamaya çalışacağız. İhracat için yeterliliğimiz, şehrin alt yapısı var. Ama yeni pazarlara açılmakta zorluk çekiyoruz. Bununla ilgili batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’na yeni bir proje yazdık. Projemiz kabul edilirse işletmelerimize ihracat eğitimi vererek destek sağlamayı planlıyoruz.
Yine Ereğli TSO bünyemizde Oda Başkan Yardımcımız Harun Günönü’nün yürüttüğü bir projemiz var. Bu projenin takibi ve kabulü sonrasında da ihracata yönelik yeni pazarlar için harekete geçmemiz gerekecek.
Klasik Oda işleyişi dışında, bu şehrin ufkunu geliştirecek olan projelere de destek olmaya, içeresinde bulunmaya gayret gösteriyoruz.

Kentimizde Belediye Başkanımız, ve milletvekilimiz ile bölgemizin ihtiyaçları konusunda birlikte çalışmaya ve koordineli işler üretmeye devam ediyoruz. İnşallah bu anlamda da yakında gözle görülebilir, hissedilebilir işler ortaya çıkacaktır. Ereğli’nin bir özelliği de 2 milletvekilimizin olmasıdır. Yaptığımız tüm iş ve işlemlerden Hükümet kanadında Sayın Milletvekili Saffet Bozkurt ve Cumhuriyet Halk Partisi’nden sayın Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul’a da ayrıyeten teşekkür etmek istiyorum. Eylem Beyi de, yapmış olduğumuz tüm konularla ilgili bilgilendirip, yapacağı bir katkı varsa her zaman istemeye hazırız.” dedi.

Editör: Haber Merkezi