Meme Kanseri Farkındalık Ayı programı... Meme Kanseri Farkındalık Ayı programı...

2 Ağustos 2024 tarihinde Kozlu Müessesesi Konferans Salonu’nda düzenlenen bilgilendirmeye; Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Yener Arslanbuğa, GMİS Kozlu Şube Yöneticileri, Kozlu Müessesesi gündüz vardiyası servis şefleri ve birim amirleri, 24-08 ve 16-24 vardiyaları servis şefleri ve birim amirleri, elektro-mekanik şefleri ve birim amirleri ile 24-08 ve 16-24 vardiyalarında çalışan maden işçileri katıldı.

Bilgilendirme programının açılışı yapan GMİS Genel Sekreteri Yener Arslanbuğa, emekliliği hak etmiş veya yakın zamanda emekliliği dolacak maden işçilerinin 2024 yılı sonu ile 2025 yılı başında emekliye ayrılmaları arasında bağlanacak emekli maaşları arasında önemli farklar olacağına yönelik değerlendirmelerin kafa karışıklığına yol açtığını belirterek, “Doğru bilgiyi ve farklılığın nedenlerini uzmanından dinlemenizi istedik. SGK Müdür Yardımcısı Sayın Eren Korkmaz bugün bu nedenle burada bizimle. Sizlere emeklilikle ilgili bilgiler verecek ve ardından sorularınızı yanıtlayacak. Kendisine şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.

Bilgilendirme sonunda ise programı özetleyen GMİS Genel Sekreteri Yener Arslanboğa, “Ülkenin, tüm kurumların gündeminde emeklilik var. Avantajlarını, dezavantajlarını Eren hocamız anlattı.

Bu farklılığın telafi edilebilmesi için TÜRK-İŞ’e önerilerimizi ilettik. SGK uzmanlarının da çalışma yaptığını biliyoruz.

Yalnız gidenin yeri dolmuyor. Özellikle TTK’da bugün 9 bin 200 kişi çalışıyoruz. Her ne kadar 2 bin işçi de alınsa emeklilikler had safhada, maalesef gidenin yeri dolmuyor.

Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak sadece TTK için değil 19 KİT’in özelleştirilmesinin önünü açacak çalışmaya karşı en büyük faktörü oynadık. 19 KİT’in stratejik öneme sahip olduğunu her platformda söyledik.  Biz TTK’da kömürü çıkartırken aynı zamanda 176 yıllık kültürü de aynı şekilde devam ettiriyoruz. TTK’nın ayakta kalması için de aynı şekilde çalışmalarımız var.

Biz emeklilikle ilgili bilgi kirliliği olduğu için hocamızı buraya getirdik. Doğru kişi doğru bilgiyi versin, arkadaşlarımız doğru bilgiyi doğru kişiden alsın diye buradayız. Hocamıza teşekkür ediyorum, sizlere katıldığınız için teşekkür ediyorum” dedi.

KORKMAZ, EMEKLİ AYLIĞININ NASIL HESAPLANDIĞINI ANLATTI

Bilgilendirme programında SGK Müdür Yardımcısı ve SGK Uzmanı Eren Korkmaz, maden işçilerinin emeklilik şartlarının yanı sıra emeklilik aylığı hesaplamalarının nasıl yaptığını anlattı.

Bir yılın Ocak ayında emeklilik talep eden işçi için, güncelleme katsayılarına göre kazanç güncellemesi yapıldığını, yıllık enflasyon oranında yapılan zammın belirlenen aylığa eklendiğini böylece emekli maaşının hesaplandığını, belirlenen bu aylığın üzerine kaldırılan vergi iadesi uygulamasının yerine getirilen ek ödemenin eklendiğini anlattı.

2024 ile 2025 emekliliklerinin maaşlarının neden farklı olacağını anlatan Eren Korkmaz, “2024 yılında emekli olanlara 2023 yıllık TÜFE dikkate alınarak hesaplanan güncelleme katsayısına ve önceki yılların güncelleme katsayısına göre kazançlar güncellenir ve 2024 yılı Ocak ayına göre maaş hesaplanır. 2024 yılı Ocak ve Temmuz zamları da üzerine eklenir. Yani 2024 yılı Ocak ayında yüzde 49,25, Temmuz ayında ise 24,73 oranındaki zamlar eklenir. Ama 2025 yılında emekli olan sigortalılarımız için ise en son 2024 Ocak ayı güncelleme katsayısı ve önceki yılların güncelleme katsayısıyla kazançlar güncellenir ve 2025 yılı Ocak ayına göre maaş hesaplanır, bu maaşlara 2025 yılı zammı eklenir.

Merkez Bankası’nın beklediği yıllık enflasyon yüzde 38 ile yüzde 45 arasında. Yıllık enflasyonun yüzde 42 olarak çıktığını düşünelim; İşçi emeklileri ile Bağ-Kur emeklilerine 6 aylık enflasyon üzerinden zam yapılır. 2024 yılında ilk 6 aylık enflasyon yüzde 24,73’tü. Yıllık enflasyon eğer yüzde 42 çıkarsa, bu oranı yüzde 24,73’ten çıktığımızda ikinci 6 ay enflasyonu yüzde 17,27 olur, bu durumda 2025 yılı ocak ayında emekliye öngörülen zam yaklaşık yüzde 17,27 oranında gözüküyor, enflasyonun yüzde 42 çıktığını düşünürsek…

Enflasyonu yüzde 42 olarak hesapladığımız için 2025 ile 2024 arasında yüzde 30-35 civarında bir maaş  farkı oluşuyor. Eğer enflasyon oranı daha yüksek olursa bu fark azalır.

3,5-4 YILDA TELAFİ OLUR

Ancak şöyle bir durum var; Çalıştıkça maaşınız artıyor. Kazanca göre çalıştıkça her ay maaşınızda 300-500 TL arasında bir artış oluyor.

Eğer bir-iki yıl içinde emekliliği düşünen varsa tabii ki 2024 yılında emekli olması avantajlı. Ama ben kısa vadede emekli olmayı düşünmüyorum, diyen varsa bu fark kendini 3,5 yılda telafi ediyor.

Aynı zamanda çalıştığınız için hem daha fazla maaş alacaksınız, ikramiyeleriniz olacak, onların avantajı olacak.

1-2 yıl içinde emekliliği düşünmüyorsanız, çalışmaya devam etmenizin bir sakıncası yok.

Aslında her sene bu farklılıklar oluşuyordu ama 300-500 TLlik farklar oluyordu. Bir sonraki yıl emekli olmanın daha avantajlı olduğu yıllar da oldu.

Ancak bu sene bu farkın yüksek olması, bir önceki sene yapılan maaş zamlarıyla bir sonraki yılın enflasyonu arasında çok büyük bir oluşmasından kaynaklandı. Yani her sene maaşlar düşecek diye bir kaide yok” dedi.

SKG Müdür Yardımcısı ve SGK Uzmanı Korkmaz, madencilerin sorularını da yanıtladı.

Eren Korkmaz, kamu işçilerinin 14 Ocak 2025 tarihine kadar emeklilik talep etmeleri halinde 2024 yılı emeklisi olacaklarını belirterek, kıdem tazminatının da 2025 yılı başında belirlenen kıdem tazminatı tavanından hesaplanacağını söyledi. Korkmaz, çalışmaya devam edilmesi halinde 3,5 yılda farkın telafi olacağını, kıdem tazminatı tavanın yükselmeye devam edeceği için bir kaybın söz konusu olmayacağını da belirtti. 

K O Z L U S G K B İ L G İ L E N D İ R M E 1K O Z L U S G K B İ L G İ L E N D İ R M E 4

Editör: Haber Merkezi