Sahil Bandındaki Marina Kafe’de gerçekleştirilen toplantıda, Uluslararası Rotary’in dünyadaki tarihçesinden kesitler anlatan Muradi, “1905 yılında başlayan yolculuğumuz 119 yıldır insanlığa hizmet etmek üzere dünyanın en ücra köşelerinde devam etmekte” dedi.
Türkiye’de de 3 bölgede 7 binin üzerinde rotaryen ile hizmet ettiklerini anlatan Muradi, şunları söyledi:
“Bizim 7 ana hizmet odağımız barış ve anlaşmazlıkların çözümü, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi, temiz su ve hijyen, temel eğitim ve okur-yazarlık, anne ve çocuk sağlığı, ekonomik öve toplumsal kalkınma, çevreyi koruma ve destekleme konularında projeler üretmekteyiz. 1979’da çok büyük bir mücadeleye başladık ve dünyada çocuk felcini tamamen yok etmek için yola çıktık. Bugüne kadar 3 milyar çocuk aşılandı, 2 milyar 500 milyon dolardan fazla kaynak aktarıldı. Şu anda dünyada sadece Afganistan ve Pakistan’da görülen sayılı vakalar dışında çocuk felci görülmedi. Projelerimiz, komitelerimiz hizmete devam ediyor.
ROTARY NELER YAPIYOR?
Kaynaklı suyun tükenmekte olduğunu görüyoruz. Dünyanın 4’de 3’ü su, bunun sadece yüzde 1,5’uğunu canlılar olarak hep birlikte kullanmaktayız. Türkiye 2030’da kişi başı 1000 metreküp su kullanımı ile ‘Su Fakiri Ülkeler’ sınıfında yer alacak. Biz, önce kendi içimizde, sonra yaşadığımız toplumda bir değişim peşindeyiz, farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Sağlık konusunda, son yılların en önemli kanser vakalarından olan rahim ağzı kanserinin önlenmesi için kampanyalar oluşturuyoruz. Biz Sağlık Bakanlığımızın da bu konuya eğilmesini istiyoruz. Kız çocukların aşılanmasında deprem bölgesinde ailesini kaybetmiş ve dar gelirli ailelerin çocuklarına öncelik veriyoruz. Toplumsal ekonomik kalkınma ana odak noktalarımızdan biri. Kadınlarımızı meslek sahibi yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda komitelerimiz var. Bu konuda Karadeniz Ereğli Rotary’de yıllardır devam eden projemiz var. Sevgili Erey İlhan Komite Başkanım, ülke geneline model olarak bu projemizi tanıtıyor, elpek bezi imalatını kadınlarımız gerçekleştiriyor. Bu konuda, gün içinde ziyaret ettiğimiz ‘Onursal Rotary Üyesi’ sayın Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ı ziyaret ettik. Değerli fikir ve önerilerini paylaştı. Sevgili başkanımızın projelerimize desteğinin devam edeceğine inanıyoruz. Bizler de Karadeniz Ereğli’ye UR Rotary’nin tüm imkanlarını sunmak, kaynaklarımızı aktarmak istiyoruz. Maddi kaynaklarımız son derece fazla ve biz ülkemizin hizmetine sunmak istiyoruz.”
BASINDAN DESTEK İSTEDİ
Toplantıya katılan basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Güvernör Muradi, özellikle yapılan çalışma ve hayata geçirilen projelerin kamuoyuna aktarılmasında Rotary’nin ‘yapılan hizmet gizli kalır’ anlayışı ile devam ettiğini hatırlatırken, “biz, Türkiye üzerinde kurumsal imajımızın daha güçlü olması gerektiğini düşünüyoruz. Yaşam tarzımız, inancımız; ‘bir elin verdiğini diğer el görmeyecek’ diyerek büyütüldük. Yaptığımız yardımı paylaşmaktan utanıyoruz. Sonra, bu konuda yanlış yaptığımızı gördük. Bizim kadar hizmet yapmayanlar toplumda daha çok destek görüyor ve takdir ediliyor. Biz de tüm sivil toplum kuruluşları gibi bulundukları bölgelerde resmi kayıt altında olan kuruluşuz. Sayı konusunda artmak zorundayız. Basın mensuplarından isteğimiz; bizim pozitif ve barışçıl imajımızı anlatın” diye konuştu.
BAŞKAN ŞEN: EN GÜÇLÜ SİVİL TOPLUM KURULUŞUYUZ
Karadeniz Ereğli Rotary Kulübü 2024-2025 Dönem Başkanı Özlem Şen de, 1905 yılında dünyada, 1954’de ise Türkiye’de kurulan Roratry’in en güçlü, hizmet odaklı sivil toplum kuruluşlarının başında geldiğini belirterek, “Rotary kulüplerinin insanlığa hizmet vermeyi, her meslekten yüksek, ahlaki standartları yüceltmeyi, dünyada barış ve iyi niyeti yaymayı hedeflemektedir” diye konuştu.
Uluslararası Rotary 2430 Kulüplerden sorumlu Bölge Sekreteri Atıf Meydan, Guvernör Yardımcısı Ahmet Fındık, Uluslararası Rotary 2430. Bölge Toplum Birliği Komite Başkanı Eray İlhan, bazı önceki dönem Rotary Kulübü başkanları, İnteract kulübü üyelerinin de katıldığı toplantıda Muradi ile basın mensupları çeşitli konular üzerinde sohbette bulundular.