Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Deniz ve Ticaret Odası'nda tersane sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili toplantı gerçekleştirildi.

Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem'in ev sahipliği yaptığı toplantıya

Vali Mustafa Tutulmaz, milletvekillerimiz Polat Türkmen, Hamdi Uçar ve Ahmet Çolakoğlu, Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Bölge Komutanı Tuğamiral Taner Gün, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, TSO Başkanı Arslan Keleş, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, İlçe başkanı Saffet Bozkurt ve bazı dernek başkanları katıldı.

Ereğli Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Erdem'in konuşmasıyla başlanan toplantıda Erdem tersaneler konusu ile ilgili geniş bilgi verdi. Erdem konuşmasında "Devletimiz 5 bin 84 yasası gereği, tersane kurmak isteyen tersanecilerimize 5 bin 84 yasasını 2016 yılında çıkarmıştır. Bunla bölgede 12 13'e yakın tersane il emlak tarafından arazi tahsis edilmiştir. Bunlar arazi değildir deniz tahsis edilmiştir. Tersane sahipleri buralara bir kısmını yapmış bir kısmını yapamamıştır. İl emlak Müdürlüğü çevre bakanlığı bağlı, bu tersanelerin bazılarını tahsislerini iptal etmiştir. Bu tahsisin 5 bin 84'ten çıkarılarak 4 bin 76'ya geçirilmesi veya irtifak hakkı verilmesi ve yatta bunlar da olmazsa, süre uzatılması yapılması için sizleri Sayın Milletvekillerimizi devletimizin davet ettik. Toplantımızın amacı budur. Şimdi Sayın Faruk Çatıroğlu 2018'den sonra bunun başlayacağını belirtmişti doğru, Sayın Polat bey de oradaydı fakat arkadaşlar meseleye Türkiye olarak bakmayın Ereğli ve Zonguldak olarak bakmayın lütfen, Dünya olarak bakın, Dünya 2016'dan sonra küresel bir krize girmiştir. Dünya ticaretinde Çin ve Hindistan'ın ithalat ve ihracatını azalmasından ötürü, gemi fazlalığı meydana gelmiştir. Yani bu şu demektir; "Garajdan her gün on otobüs kalkıyor kriz başladı ikiye düştü ne oldu gemi fazlalığı oldu, gemi fazlalığı olunca da yeni gemi siparişi verilmedi. Bu kriz Çin, Japonya, Almanya ve Türkiye bütün gemi inşa eden ülkelerde oldu. Türkiye Gemi inşaat sanayinde 2009 yılında ilk 3'girmişti bu gün ki yeri 16.'lıktır. Neden? Emek İş gücünün artış fiyat artışı gemi yapım inşaatını kısıtlamıştır ve yok olacak yere gelmiştir. Son 5 yılda Ereğli tersaneleri içerisinde kendilerine yaptığı gemi ve römorkörlerin dışında imalat yoktur, bununda sebebi krizdir, sektörel kriz devam etmektedir. Ne zaman açılacak diye sorarsanız ben tarih veremem 55 yıllık denizci ve gemi inşacıyım mesleğim bu, Türkiye'nin en büyük gemilerini çınar altında yaptık ama ufukta ışık gözükmüyor, Dünya değişti artık Dünya daraldı yapı sistemleri değişti, ticaret değişti herkes telefonla istediğini yapıyor. Artık eski bir Dünya yok olmayacak ta zaten bizim gibi 3. Dünya ülkesi sayılan aslında 2. Dünya ülkesi olan Türkiye'nin yerini yavaş yavaş değiştirmesi lazım teknolojik gelişmelere göre, gemi yapması için bir sebebi olacak ne olacak? Hiç kimsenin 250 milyon 500 milyon doları yok ki, bankalar kredi veriyor, vermiyorlar 2009 yılından sonra çoğu banka hiçbir gemi inşasına para vermedi riskli görüyor. Bu riskin ortadan kalkması neticesinde gemi inşa sanayi canlanırsa bizde bundan pay alabiliriz.

Ak Parti Milletvekili Hamdi Uçar konuşmasında "Sayın Başkanımızın konuşmasın da ifade ettiği 5 bin 84 yasa gereği tersaneler bölgesinde mağdur olan vatandaşlarımızın, yatırımcılarımızın sorunlarını masaya yatırması amacıyla toplantı organize etti. Tahsisi iptal edilen tersane, liman gibi işletmelerimizin projelerinin atıl vaziyetten aktif vaziyete geçilmesi için neler yapabiliriz? Burada hem fikir alışverişinde bulunmak hem de bu sorunların çözüm için mesafe kaydedilmesi lazım. Uzun zamandır tersanelerimiz burada bölgemizin hem istisnam alanında hem üretim alanın da çok ciddi iş dünyasında yer alan sektörler idi. Ama ne yazık ki birazdan yapacağımız görüşmelerde de bunun nedenlerini sebeplerini ortaya koyarak ve hepimiz biliyoruz ki malum krizlerden dolayı sıkıntılar yaşandı. İşte bu güne kadar ki zaman diliminde bölgelerimizin atıl vaziyette kalmaları hem istisnam dan faydanılmadığı hem de üretimin yapılmadığı atıl bir vaziyette olan bölge. Bunun için buranın aktif hale getirilmesi için hep birlikte herkes fikrini ortaya koyarak ilgili ve yetkili kurumlara gidilerek bu, sorunun bir an çözülüp ve şehrimizi de özellikle Ereğli ilçemize de 7 bin 8 bin istisnam sağlandığı, aktif hale getirilmesi için neler yapabiliriz bunları konuşmak için toplanmış bulunmaktayız. Ben tekrar Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Her ne kadar bireysel anlamda Belediye balkanlarımız Kaymakam Bey bir araya gelip bu konuları dile getirsek te mesafe getiremedik açıkçası, ama bütün arkadaşlarımızın aynı anda olması, aynı yapı olması, fikirleriniz beyan etmesi ortak bir fikirde buluşması önemlidir. Bu toplantı yı organize ettiği için tekrardan İrfan Abiye çok çok teşekkür ediyorum. İnşallah iyi sonuç alırız ve bölge adına faydalı kararlar netice alırız teşekkür ediyorum.

Ak Parti Zonguldak İl Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ise konuşmasında "Tabi biz bu tür toplantıları daha önceden gerçekleştirmiştik ve bu yaptığımız çalışmalar sonunca güzel sonuçlar çıktığına ben inanıyorum, inşallah bu toplantı dan da bu şekilde güzel sonuçlar çıkacağına ben inanıyorum. Gerçekten tersaneler konusun da geçmiş toplantılarımız da gündeme getirdi, bu bağlamda da belli bir mesafe yol alındığını bu toplantının konuşmasıyla görmüş durumdayız. İnşallah bu yolda ki diğer bahsedecek sıkıntıların da yine üstesin den yine hep beraber yaptığımız gibi bu intişarlar sonucunda, biz belli bir yol inşallah alacağız ve bu bağlam da, bu bölge de ki tersane potansiyelini ülke ekonomisine bir katma değer sağlaması için, hep beraber çalışmamız gerekir. Bireysel konuları bir tarafa bırakıp bölgesel ve ülkemizin gelişmesi için, hep beraber çalışmamız gerekir. Ben tekrar bu toplantıyı düzenleyen İrfan başkanımıza ve değerli katılımcılara çok çok teşekkür ediyorum"

Ak Parti Zonguldak İl Milletvekili Polat Türkmen ise konuşmasında "Çok Değerli Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan abiye teşekkür ediyoruz, Ereğli'de böyle bir günde böyle bir zaman da birlikte olduk. Ereğli'nin de sıkıntılarını masaya yatılarım ve valimizle, milletvekillerimizle sivil toplum örgütleriyle ve Belediye başkanımızla değerlendirelim diye düşündük. Buna öncülük yapan dediğim gibi İrfan abiye teşekkür ediyorum. 1974'lerden beri ve geçmişinden beri Deniz ve tersanecilikte ün salan bir ailenin mensubudur. Ereğli demir çelik fabrikalar kurulmasında babasının ailesinin çok büyük katkıları olmuştur. Hem Ereğli hem Zonguldak halkı olarak teşekkür ediyorum, inşallah bundan sonra bu vesilesiyle devam edecektir. Ondan sonra gelecek nesiller bu yolda büyüyecektir diye düşünürüm. Bu toplantımızda hayırlara vesile olmasını diliyorum"

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ise konuşmasında "İlimizin önemli büyük ilçelerinden biri olan Ereğli'mizde, Ereğli'mizin problemlerini görüşmek, onlarla ilgili değerlendirme yapmak üzere bir araya geldik. Davetin sahibi olan Deniz ticaret odasına ve Sayın başkanımıza huzurlarınızda teşekkür etmek isterim. Tabi bizim bu gün ki en büyük yer teşkil edecek olan Deniz ticareti açısından önemli olan tersanelerle ile ilgili bölge, ilimizin diğer problemlerinde bir şekilde değerlendirme görüş alışverişinde bulunma imkanımız olacak. Ereğli'miz, Alaplı'mız bölge için yapılabilecekler gözden geçirilecek ve ilimizin diğer, ilçeleriyle buradan yansıyacak hususlar olursa, onları ve hep beraber değerlendireceğiz. Ben tekrar bizleri bir araya getiren Ticaret odası başkanımıza huzurlarınızda teşekkür ederim"

Editör: Haber Merkezi