Sık görülen bir durumdur ve genellikle sert veya büyük dışkı yaparken, doğum sırasında veya Crohn hastalığı gibi durumlara bağlı iltihaplanma sonucu ortaya çıkarlar. Anal fissürler, dışkılama sırasında kısa süreli, ancak tedavi edilmezse kronikleşebilen keskin bir ağrıya neden olabilir.

İyi haber şu ki, iyileşmeyi hızlandırmaya ve semptomları azaltmaya yardımcı olan topikal kremler ve merhemler gibi non-invaziv tedaviler de dahil olmak üzere anal fissürleri tedavi etmenin birçok yolu var. Lif alımını artırmak ve dışkıyı yumuşatmak için bol miktarda sıvı içmek gibi evde tedavi yöntemleri de anal fissür semptomlarının yönetiminde faydalı olabilir. Şiddetli vakalarda, anal fissur neden olduğu hasarı onarmak için ameliyat gerekebilir.

Anal fissur, anüsü kaplayan dokudaki yırtıktır. Ağrı ve tahrişe neden olabilir ve derhal tedavi edilmezse enfeksiyon gibi komplikasyonlara yol açabilir. Anal fissürler tipik olarak sert veya büyük dışkıların geçişi, doğum veya enflamatuar hastalık gibi travmalardan kaynaklanır. Yaygın semptomlar, tuvalet kağıdında veya klozette parlak kırmızı kanın eşlik ettiği bağırsak hareketleri sırasında şiddetli ağrıyı içerir. Diğer belirti ve semptomlar arasında anüs çevresinde kaşıntı, bağırsak hareketinden sonra rahatsız edici bir dolgunluk hissi ve anüs yakınındaki ciltte gözle görülür bir çatlak sayılabilir.

Anal fissur tedavisi genellikle dışkıyı yumuşatmak için diyet değişiklikleri ve kabızlığı veya ishali azaltmak için yaşam tarzı değişiklikleri yapmakla başlar.

Editör: Haber Merkezi