Güncel

Genç Girişimci Şirketi Kurmak İçin Yapılması Gerekenler

Genç girişimci desteği, özellikle dijital çalışmalara ağırlık verilmesiyle birlikte daha da merak edilen konulardan bir tanesidir. Maksimum 29 yaşındaki gençlerin faydalanabileceği bu destek sayesinde ilk işini kuran kişiler önemli masraflardan kurtulmuş olmaktadır. Bu sayede genç yaşta işlerini kurmak ve ilerletmek için bir fırsat sahibi olurlar. Genç girişimci şirketi kurmak için yapılması gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz.

Genç Girişimci Desteği Nedir?

Genç girişimci desteği, genç yaştaki girişimcilerin işlerini kurmaları ve büyütmeleri için kaynak sağlamaya yardımcı olan bir programdır. Bu destek 3 yıl boyunca devam etmektedir. Yalnızca şahıs işletmeleri için verilen destekten anonim ya da limited şirket kuranlar faydalanamaz. Bu destek sayesinde her yıl belli bir gelir düzeyine kadar gelir vergisi ödemeniz gerekmez.

3 yılın sonunda isterseniz işletmeniz kapatabilir isterseniz de normal şartlarda vergilerinizi vermeye devam edebilirsiniz.  İlk bir yıl için BAĞ-KUR desteği de bulunmaktadır. Bu sayede bağ kurunuz devlet tarafından ödenir. Türkiye’de vatandaşlık almak için de genç girişimci şirketi kurulabilmektedir.

Genç Girişimci Desteği Şartları

·        Genç girişimci desteğinden faydalanmak isteyen kişilerin ilk defa vergi mükellefi olmaları gerekmektedir. Daha öncesinde genç girişimci desteğinden faydalanmasalar dahi vergi mükellefi olan kişiler bu destekten faydalanamaz.

·        Destekten faydalanmak için yaşınızın 18 ile 29 arasında olması gerekmektedir.

·        Genç girişimci desteğinden faydalanmak için işletmenizi kendiniz ya da bir ortakla birlikte açabilirsiniz. Ancak ortakla birlikte açılan işletmelerde eğer ortakların ikisi de 29 yaşının altında ise yalnızca bir tanesinin BAĞ-KUR desteğinden faydalanabileceğini unutmamalısınız.

·        İşletmenin yeni açılmış olması şart değildir. bir başkasına ait işletmeyi devralan kişiler de bu destekten faydalanma imkanına sahiptir. Ancak var olan bir işletmeye daha sonradan ortak olmanız durumunda bu destekten faydalanamazsınız.

·        Genç girişimci desteğinden faydalanma şartları arasında işe başlamanın kanuni süre içinde bildirilmiş olması yer almaktadır. Bu madde özellikle işletme açma süreci öncesinde ticari faaliyetler sürdürenlerin sorun yaşamasına neden olabilir. Geçmişe dönük yapılan incelemelerde henüz vergi mükellefi olmadan ticari işlemlerde bulunduğunuz tespit edilirse genç girişimci desteğinden faydalanamayacağınızı unutmamalısınız.

·        Açılan işletmenin başında genç girişimci desteğinden faydalanan kişinin kendisinin bulunması gerekmektedir.

Genç Girişimci Desteğinden Faydalanarak İşletme Nasıl Açılır?

Genç girişimci desteğinden faydalanarak işletme açma süreci son derece kolaydır. Yalnızca birkaç gün içerisinde tüm işleri tamamlamanız mümkündür. Ancak bu aşamada çalıştığınız muhasebecinin son derece önemli olduğunu unutmamalısınız. İşletme açarken genç girişimci desteğinden faydalanmak için gerekli olan dilekçenin verilmemesi durumunda bu hakkınızı kaybetme riskiniz bulunmaktadır.

·        Şahıs işletmesi kurabilmek için öncelikle bir muhasebeci ile anlaşmanız önemlidir. Muhasebeciniz tüm adımlar için sizi detaylı olarak yönlendirecektir.

·        İşletme kurabilmek için vergi dairesine gitmenize gerek yoktur. E -devlet üzerinden kolaylıkla şahıs işletmesi başvuruları yapılabilir.

·        Eğer işletmeyi home office olarak kuracaksanız ve eviniz aile bireylerinin birinin üstüne kayıtlı ise herhangi bir sorun yaşamazsınız. Aksi takdirde kira sözleşmesine ihtiyaç duyarsınız. Ayrıca kira miktarı üzerinden stopaj vergisi ödemeniz de gereklidir.

·        E-devlet üzerinden başvuruda bulunduktan sonra işletmenizin onaylanması için vergi memurları yoklamaya gelecektir. Genellikle 3-4 gün içinde yoklama işlemleri tamamlanır. İşyerinize gelen vergi memurları işinizle ilgili birkaç soru sorabilir.  Home ofis işletmeler için vergi memurları eve girmeyi tercih etmezler. Yine de evinizin bir bölümünü home office olarak kurgulamanızda fayda vardır.

·        Yoklama işleminin ardından şahıs işletmesi kurulmuş olacaktır. Hemen ardından hazırlamış olduğunuz yeni girişimci desteği dilekçesi SGK’ya verilmelidir.

Genç Girişimci Şirket Kurma Maliyeti

Normal şartlarda genç girişimci desteğinden faydalanarak bir şahıs işletmesi kurmak için ödemeniz gereken miktar muhasebecinin aldığı ücret ile sınırlıdır. Ancak ihtiyaç duyulması halinde bazı ekstra belgeler alınabilir. Örneğin hizmet vereceğiniz alana göre noterden imza beyannamesi ya da vekalet almanız gerekebilir. Ayrıca şahsi işletmelerin meslek odasına kayıt mecburi olmamakla birlikte gerek olması durumunda odaya göre değişiklik göstermekle birlikte1000 ile 1.500 TL aralığında bir ücret ödeyebilirsiniz.

Genç Girişimci Gelir Vergisi Muafiyeti

Genç girişimci gelir vergisi muafiyetinden faydalananlar her yıl yeniden değerlendirme oranı ile belirlenen miktarlarda kazanç için vergiden muaf olurlar. Ancak bu muafiyet yalnızca gelir vergisi için geçerlidir. 2023 yılı için genç girişimci gelir vergisi muafiyet tutarı 150.000 TL olarak belirlenmiştir.

Bir işletme kurduğunuzda gelir vergisinin yanı sıra katma değer vergisi, damga vergisi gibi ödemeleri yapmaya devam edersiniz. Ayrıca muhasebeciniz için de bir ödeme yapmanız gerekmektedir. Bu da aylık yaklaşık 700-800 TL masrafının çıkması anlamına gelmektedir.

Genç Girişimci BAĞ-KUR Desteği

Genç girişimci desteğinin avantajlarından bir tanesi de devlet tarafından BAĞ-KUR desteği veriliyor olmasıdır. BAĞ-KUR kur desteği 12 ay boyunca geçerlidir. Genç girişimci desteğinden faydalanarak işletmesini kuran kişiler bir yıl boyunca sigorta ödemesi yapmak zorunda kalmazlar. Bu sayede işlerini geliştirme imkanı bulurlar.

Halihazırda bir iş yerinde çalışıyorsanız BAĞ-KUR desteğine ihtiyaç duymazsınız. Genç girişimci desteğinin devam ettiği 3 yıl içerisinde işten çıktığınız takdirde 12 ay boyunca BAĞ-KUR desteği alma hakkınızı kullanabilirsiniz.