Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu. İnşaat mühendisi olarak memleketine döndü.
1971'de Fen İşleri Müdürü olarak belediyede çalışma hayatına başladı. 1974-1994 yılları arasında Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nda mühendis-yönetici olarak çalıştı.
Atatürkçü Düşünce Derneği'nin kurulmasına öncülük etti; kurucu başkanlık görevini yürüttü. Türk Eğitim Derneği Vakfı şubesinin yeniden yapılandırılması için çalıştı ve kurucu başkan olarak görev yaptı. TED Karadeniz Ereğli Koleji'nin halen eğitimini sürdürdüğü binanın inşası için büyük emek harcadı.
1994 yerel seçimlerinde Ereğli halkı, Halil Posbıyık'ı Belediye Başkanlığına taşıdı. Önce Anavatan Partisi'nde siyasi hayatına başlayan Posbıyık, 29 Mart 2009 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden adaylığını koydu ve Ereğlililerin büyük desteğiyle 4'üncü kez belediye başkanı görevini üstlendi. Böylece Karadeniz Ereğli'nin 4 kez üst üste seçilen ilk belediye başkanı oldu.
Halil Posbıyık şimdi Ereğli'de 5'inci kez Belediye Başkanı.
BU SÜREÇTE NELERE İMZA ATTI
Demokratik kitle kuruluşlarının bağlı olduğu Karadeniz İlçe Temsilciler Kurulu oluşturulmasına ve bu kurulun Erdemir'in özelleştirilmesine karşı çalışmalarına üç yıl süre ile önderlik etti.
Ereğlililerin uzun yıllar en temel sorunları arasında yer alan susuzluk konusunu çözdü.
Bugün toplumun her kesiminin buluşma noktası haline gelen, kente kimlik veren, Ereğli'yi bir Avrupa sahil şehri görünümüne kavuşturan sahil bandını Ereğli'ye kazandırdı.
Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivalleri, Çilek Festivalleri günlük yaşama renk kattı; ekonomiye canlılık getirdi. Festivalin boyutları yurt sınırlarını aştı. Türkiye'nin En Büyük Festivali ödülünü aldı.
2002'de 2002 metre uzunluğundaki “dünyanın en uzun mangalı” ile Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girildi.
Türkiye'de doğalgaz yatırımları henüz işin başındayken, bölgeye doğalgaz getirilmesi için büyük mücadele verdi. 2005'te Ereğli doğalgaza kavuştu.
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu.
Türkiye ile Yunanistan arasında ilk kez "kardeş kent" oluşumu için girişimler başlattı. Yunanistan'ın Hydra kenti, 1995'de Ereğli'nin "kardeş şehri" oldu. Türkiye'nin AB üyesi olmamasına karşın Ereğli, Hydra'nın önerisiyle çeşitli AB komisyonlarında üyelik hakkı elde etti.
1996'da, dünya barışına katkısı nedeniyle iletişim dalında "Uluslararası Abdi İpekçi Barış Ödülü" aldı.
Zonguldak Çevre Belediyeler Birliği'nin kurulmasına öncülük etti ve kurucu başkan olarak görev yaptı.
Belediyenin çevreye duyarlı çalışmaları ardından Ereğli, 1998'de Çevre Bakanlığı tarafından Türkiye'de ilk kez verilen "Çevre Beratı"nın ve 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği tarafından verilen "Kriton Curi Çevre Ödülü"nün sahibi oldu.
Ereğli Belediyesi, AB'ye üye olan ve Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkelerdeki belediyelerin kurduğu Amptictyony Örgütü'ne 1999'da tam üye olarak kabul edildi.
Posbıyık, merkezi İtalya'nın Palermo kentinde bulunan ve 2000 yılında oluşturulan Avrupa Akdeniz Yerel ve Bölgesel Otoriteleri Ortaklığı Daimi Encümeni COPPEM'in kurucu üyeliğini yaptı.
AB Komisyonu, POSBIYIK'ın diplomatik çalışmaları dolayısı ile Karadeniz Ereğli Belediyesi'ni 2001 Avrupa Diplomasi Ödülü'ne layık gördü ve Karadeniz Ereğli "AVRUPA KENTİ" ilan edildi.
Sevgi, Barış, Dostluk" sloganı ile sürdürülen çalışmalar sonrasında Yunanistan ve Türkiye arasında ilan edilen ilk kardeşlik oluşumu "Hydra - Karadeniz Ereğli, Kardeş Kent - Twin Town" anısına, Yunanistan Posta İdaresi Helenic Post tarafından 2003 yılında, Hydra Belediye Başkanı Kostas ANASTOPOULOS ve POSBIYIK'ın fotoğraflarının bulunduğu bir hatıra pulu bastırdı.